Valbarhet

Valbar, det vill säga kvalificerad att ställa upp som kandidat i välfärdsområdesval, är den som

  1. är invånare i det välfärdsområdet (har hemkommun inom välfärdsområdet i fråga),
  2. har rösträtt i välfärdsområdesval i något välfärdsområde, och
  3. inte har förklarats omyndig.

Bestämmelser om begränsningar för valbarhet finns 77 § i lagen om välfärdsområden: Valbar till välfärdsområdesfullmäktige är inte

  1. en statstjänsteman som sköter tillsynsuppgifter som direkt gäller välfärdsområdet, 
  2. en person som är anställd hos välfärdsområdet i en ledande uppgift inom välfärdsområdesstyrelsens eller en nämnds uppgiftsområde eller inom något av välfärdsområdets affärsverk eller i en därmed jämförbar ansvarsfull uppgift, 
  3. en person som är anställd hos en sammanslutning eller en stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande och som vad ställningen beträffar kan jämföras med en sådan hos välfärdsområdet anställd person som avses i 2 punkten, 
  4. en person som är anställd hos en välfärdssammanslutning där välfärdsområdet är medlem genom välfärdsområdesfullmäktige och som vad ställningen beträffar kan jämföras med en sådan hos välfärdsområdet anställd person som avses i 2 punkten. 
  5. Den som är anställd i en uppgift som avses ovan är dock valbar till fullmäktigeledamot, om anställningsförhållandet upphör innan ledamöternas mandattid börjar. 

Kandidatuppställning

Vid välfärdsområdesval får kandidater ställas upp av 

  1. partier som införts i partiregistret och
  2. valmansföreningar som bildats av röstberättigade.

Varje parti kan i välfärdsområdet ställa upp högst 1,25 gånger så många kandidater som de ledamöter som ska väljas. Till exempel om det i ett välfärdsområde väljs 59 ledamöter kan partiet ha högst 73 kandidater. Partier kan gå samman i valförbund. Partier som bildat ett valförbund får ställa upp sammanlagt högst lika många kandidater som det maximala antalet kandidater för ett enskilt parti.

Ett partis kandidater ställs upp av en förening som företräder partiet i välfärdsområdet och som partiets centralorganisation har utnämnt till uppgiften och anmält till välfärdsområdesvalnämnden. 

För att bilda en valmansförening som ställer upp en kandidat krävs minst 50 röstberättigade personer i välfärdsområdet i fråga. Valmansföreningarna kan bilda gemensamma listor och varje lista kan ha högst 1,25 gånger så många kandidater som de ledamöter som ska väljas.